poniedziałek, 31 października 2022

Rozgrzewające herbaty - przepisy

 Sezon jesienny to czas chłodów i słoty za oknem. Często wracamy do domu przemarznięci. Co zrobić żeby rozgrzać organizm i nie dopuścić do choroby? Najlepsze na to są oczywiście rozgrzewające herbaty z dodatkami takimi jak imbir, cytryna, miód, malina... . Poniżej znajdziecie kilka przepisów na rozgrzewające napoje idealne na jesień i zimę, a najlepszą do tego herbatę znajdziecie w sklepie Coffeedesk.pl 






Rozgrzewające herbaty - przepisy


                          Herbata cytrusowa z imbirem 



Składniki:

ulubiona herbata 
3 plasterki obranego imbiru
laska cynamonu
4 goździki
plaster pomarańczy
plaster cytryny
miód 

Herbatę parzymy w zaparzaczu do herbaty około 4 minuty wraz z: imbirem, cynamonem oraz goździkami.

Do zaparzonej tak herbaty dodajemy plastry pomarańczy oraz cytryny oraz dosładzamy miodem do smaku.





Herbata cytrusowa z żurawiną Her


Składniki:

ulubiona herbata
laska cynamonu
garść żurawiny suszonej
2 ćwiartki  jabłka
plaster pomarańczy
miód


Herbatę parzymy około 4 minuty wraz z cynamonem.

Do zaparzonej tak herbaty dodajemy pomarańczę, jabłko, żurawinę oraz dosładzamy miodem do smaku.



Herbata jabłkowo - cynamonowa


Składniki na 2 filiżanki:

ulubiona herbata
gwiazdka anyżu
1 łyżeczka goździków
1 szt. jabłko
jabłka prażone w słoiku (na szarlotkę)
0,5 łyżeczki mielonego  cynamonu 
4 suszone śliwki
2 łyżeczki suszonych żurawin

Goździki oraz gwiazdkę anyżu rozgniatamy. Dodajemy mielony cynamon.

Do małego garnka wlewamy 100 ml wody, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i gotujemy przez 4 minuty.

W drugim dzbanku zaparzamy swoją ulubioną herbatę przez 3-4 minuty. Wlewamy około połowy dzbanka wody.

Kroimy suszone śliwki i układamy je na dnie dwóch kubków. Nakładamy po łyżeczce prażonych jabłek oraz po łyżeczce suszonych żurawin.

Do dzbanka z herbatą przelewamy przez sitko napar, który zrobił nam się z przypraw (pierwszy wers przepisu)




Herbata z rozmarynem i malinami




Składniki:

ulubiona herbata (najlepiej ziołowa)
laska cynamonu
6 malin mrożonych
gałązka rozmarynu
2 plasterki cytryny
miód

Herbatę parzymy około 4 minuty wraz z cynamonem.

Do zaparzonej tak herbaty dodajemy cytrynę, gałązkę rozmarynu, maliny oraz miód do smaku.



Herbata śliwkowo - czekoladowa

Składniki na 2 filiżanki:

ulubiona herbata
2 łyżeczki nutelli ze śliwek
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
miód
czekolada

Goździki rozgniatamy. Dodajemy mielony cynamon.

Do małego garnka wlewamy 100 ml wody, dodajemy wyżej wymienione przyprawy i gotujemy przez 4 minuty.

W drugim dzbanku zaparzamy swoją ulubioną herbatę przez 3-4 minuty. Wlewamy około połowy dzbanka wody.

Do kubków nakładamy po łyżeczce po łyżeczce nutelli śliwkowej (jeżeli jej nie macie, można ją zastąpić powidłami śliwkowymi).

Do dzbanka z herbatą przelewamy przez sitko napar, który zrobił nam się z przypraw (pierwszy wers przepisu). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy miodem lub cukrem jak kto woli.

Dodatkowo herbatę można posypać startą czekoladą.

Który z przepisów będzie waszym ulubionym? My bardzo lubimy herbatę z malinami.