Skąd biorą się produkty spożywcze, które w różnej formie trafiają na talerze ludzi z całego świata? Jak wygląda proces ich przygotowywania? Jakie mają odmiany? Są to pytania zdecydowanie nurtujące, ciekawe i ważne, bowiem dobrze jest wiedzieć skąd bierze się to, co jemy. Wszyscy ci, którzy pragną poznać na te pytania odpowiedzi, bowiem nie satysfakcjonuje ich odpowiedź, iż jedzenie bierze się ze sklepów, mogą zajrzeć do książek z serii Wiem, co jem!. Prezentują one odpowiedzi na te, jak i inne pytania dotyczące jedzenia, przedstawiam dwie z nich, zgłębiające tajemnice miodu oraz makaronu, czyli Wiem, co jem! Miód i Wiem, co jem! Makaron wydawnictwa HarperKids.pl
Są to książki z licznymi i dość prostymi, ale przedstawiającymi istotę rzeczy ilustracjami oraz nie tak wielką, ale zdecydowanie wystarczającą i satysfakcjonującą ilością tekstu, opisującego omawiany składnik spożywczy.
W książce Wiem, co jem! Miód przestawiona jest praca pszczół w ulu, ich hierarchia, również sam proces powstawania miodu, opisane jest też to, co z miodem robią pszczelarze.
Dzięki książce poznać można zagrożenia dla zdrowego funkcjonowania pszczół i proponowane sposoby ich zwalczania, odmiany miodów, powstałych w różnorodnych środowiskach, cechy charakterystyczne miodu o słabej jakości, czy sztucznego miodu. Na sam koniec czeka zbiór różnorodnych ciekawostek i informacji na temat głównego bohatera książki.
Książka Wiem, co jem! Makaron podobnie jak poprzednia propozycja, przedstawia krok po kroku proces produkcyjny makaronu, składniki z których powstaje, różnorodne jego odmiany, popularne w różnych krajach. Mowa jest o pochodzeniu makaronu, domowym jego wytwarzaniu, przedstawione jest multum jego kształtów i kolorów oraz inne ciekawostki dotyczące wartości odżywczych tego produktu, dań do których pasuje i tak dalej.
Obie książki podkreślają, że produkty Eko mają największą wartość odżywczą. Na końcu książki o makaronie jest też zbiór różnorodnych, traktujących o nim ciekawostek.
Książki z serii Wiem, co jem! stanowią przyjemną i przystępną formę nauki o otaczających nas zewsząd produktach spożywczych, które powszechnie goszczą w naszych domach. Jest to zbiór interesujących informacji, podanych w radosnej, bogato ilustrowanej, kolorowej formie.